Sociale medier – en slikskål fuld af fremtid / 1A

Af Jeppe, Mette, Stephanie, Ollie og Kristina
Sociale medier – En slikskål fuld af fremtid!  
For mange unge er sociale medier en fast del af hverdagen og dette kan man som underviser udnytte. Det mest brugte sociale medie er i dag blandt unge hvilket gør det nemt og ligetil at bruge i undervisningen. Som Kirsten Brohuus Lund understreger kan man alligevel kun sjældent “se de nye sociale medier anvendt i en formel læringskontekst i danske uddannelsesinstitutioner” (http://dcum.dk/undervisningsmiljoe/sociale-medier-i-undervisningen), hvilket er en skam når man kender til de mange nye muligheder de sociale mediers potentialer giver.
Fordelene ved brug af forskellige sociale medier i undervisnigen som eksempelvis Facebook og blogs er mange. F.eks. skrives det i artiklen 100 Ways You Should Be Using Facebook in Your Classroom bl.a., at fordele ved brug af Facebook i undervisningen er:
– Fordring og muliggørelse af gruppekommunikation
– skema/planlægning fælles for gruppen/klassen – alle er orienteret
– nem og hurtig kommunikationsform
– en god måde at nå en hel klasse iht. praktisk information/orientering
– let måde at dele klassenoter på – videndeling
– generte elever får mulighed for at deltage på anden vis gennem verbal dialog
– muliggør brainstormning på klassen
– hjemmearbejde/lektie kan postes på facebook, hvor de studerende ofte(re) er online.
– de studerende er bekendte med og føler sig sikre i brugen af Facebook
– uformel tone og brug af dette medie, hvilket medfører at eleverne er mere villige til at deltage i gruppeaktiviteter.
– Ved brug af Facebook i undervisningen vil de studerende tage deres undervisning med hjem. Dvs. de studerende engagerer sig automatisk i undervisning udenfor klasseværelset.
På samme måde argumenteres der for fordelene ved brug af blogs i undervisningen. Blogs er et godt værktøj, når man skal have en uddybende faglig diskussion: Det er nemt at få en indsigt i andres holdninger/meninger og alle kommentarer samles. Blogs kan samtidig nemt organiseres – fx gennem tags og efter emne og giver et godt samlet overblik.
En af de største bekymringer hos undervisere er at sociale medier, og digitale enheder generelt, bliver brugt som et led i det digitale misbrug af digital leg. Dette misbrug omfatter elever der frådende konstant shopper mellem forskellige programmer som Messenger og Facebook imens de prøver at tage noter til deres undervisning. Tække argumenterer i artiklen “Fra klasseværelse til chatværelse” imod  dette. Tække  mener at denne bekymring skyldes en mangel på udvikling af de rette normer i klasserummet omkring hvilken rolle de sociale medier skal have og hvad det egentlig betyder for os. Tække tager udgangspunkt den amerikanske professor i kommunikation, Joshua Meyrowitz, som mener at alle nye betydelige medier vil nødvendigvis medfører en ubalance mellem samfundets nuværende normer og mediets nye kommunikationsmiljø. Der er altså ikke udviklet de rette normer i samfundet endnu, til at kunne bruge sociale medier hensigtsmæssigt. Det samme skette ved integreringen af fjernesynet, hvor vi pludselig skulle til at vende os til at mennelsker blev udstillet og politikere løj. I sidste ende er det altså et spørgsmål om at kaste sig ud i at bruge sociale medier, og være med til at udvikle de nye normer – den omvendte indstilling vil hægte sig fast i fortiden og uddanne til noget der var engang.
Kritik af de sociale medier og brugen af disse i undervisningen går på, at det faglige fokus fjernes, da kulturen på Facebook ses som useriøs og ikkefaglig.
Knud Romers udtaler sig til Politikken: 
“Alle dine links, tanker, opskrifter, musiknumre, projekter og viden er nu lukket inde, præcis som det var, før vi fik internettet, nemlig i din lille, rådne, sociale klub af venner, der alle er enige med dig.” http://politiken.dk/debat/ECE1633882/knud-romer-facebook-er-en-kraeftsvulst-paa-internettet/
Men vi er helt uenige med han, da der efterhånden er samlet så mange ting på Facebook, fx i grupper (boligforening, politisk organisation, kollegaer), så man vil hele tiden skifte mellem diskurser og skulle forholde sig seriøst hertil.Blot fordi folk er venner med dig på Facebook, er de ikke nødvendigvis enige med dig, hvorfor sociale medier også kan bruges til lære hinandens synspunkter at kende.
“Derfor vil jeg opfordre alle danskere til så hurtigt som muligt at komme ud af Facebook og lægge alle deres informationer ud på åbne blogsider, hvor alle kan linke til det og debattere det” 
– Netop det lukkede rum kan være med til at skabe et trygt læringsrum, hvor eleverne lærer at ytre sig og udvikle deres evne til at begå sig på de sociale medier. Ikke alle holdninger og synspunkt behøver at skulle berøres af andre end de personer, man ønsker feedback fra. Du starter jo heller ikke med at smide en person der skal lære at svømme ud i den dybe ende af bassinet. Yderligere kan debat på facebook og blogs give den stille studerende, mulighed for at komme til orde, fordi han/hun ikke skal vente på at kunne blive hørt.
“Så længe alle kan følge med og blande sig i debatten uden at være medlem af et netværk.” 
Eleverne skal netop lære at gebærde sig på sociale medier, hvorfor det vil være en stor munduld for dem at blive smidt ind på en bolg, med stærkt faglige eller øvede bloggere, som vil overrule dem og deres holdninger, fordi de ikke har haft tid til at blive tryg i processen.
Yderligere kan de sociale medier virke distraherende. Men de unge kan godt fokusere på én ting af gangen. Om ikke andet er det en god øvelse for dem i at lære dette, da man ofte senere i livet vil opleve sådanne situationer og dermed skal lære at lukke visse distraktioner ude. Samfundet i dag fungere netop ved at der kommer input fra mange sider hele tiden.
Reklamer
Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Dette indlæg har de bedste argumenter, da det tage stilling til modargumenter, og fremhæver de positive kvaliteter og potentialer i brugen af sociale medier. Påstanden er klar, der er hjemmel for det der skrives (“Samfundet i dag fungere netop ved at der kommer input fra mange sider hele tiden”), og der er belæg gennem kilderne.

    Svar
  2. rigtigt gode argumenter. Men dog alt for langt indlæg.

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: